Lippukunta

Joutjärven Kipinät ry on Lahdessa toimiva partiolippukunta. Lippukunta on yhdistynyt poikalippukunta Sinisisseistä ja tyttölippukunta Joutjärven Tapulitytöistä vuonna 2020.

Toiminta-alueisiimme kuuluvat Möysä, Kiveriö, Tonttila, Karisto, Ahtiala sekä Kunnas.

Kokoonnumme neljällä eri partiokololla: Joutjärven kirkolla, Ahtialan seurakuntakeskuksella, Karistossa ja Kunnaksen seurakuntakodilla. Jäsenmäärämme on tällä hetkellä noin 150.

Lippukunnan toiminta perustuu Suomen partiolaiset ry:n partio-ohjelmaan. Toimimme viidessä eri ikäkaudessa: sudenpennut, seikkailijat, tarpojat, samoajat ja vaeltajat. Tarkemmat tiedot ikäkausitoiminnasta löytyvät ryhmät sivulta. Yli 22-vuotiaat toimivat lippukunnassamme pääasiassa aikuisina mahdollistajina ja vapaaehtoistyöntekijöinä.

Ryhmät kokoontuvat viikoittain partiokoloilla tai ulkona. Partiotoiminta alkaa syyskuun alussa ja jatkuu toukokuun puoleen väliin asti. Koulujen loma-aikoina (syys-, joulu-, talvi- ja pääsiäislomilla) myös partion viikkotoiminta on tauolla. Vuosina 2022 ja 2023 ohjelmapainotuksena on sanoista tekoihin, jonka tarkoituksen on tutustuttaa partiolaiset YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (Agenda 2030). Lisätietoja ohjelmapainotuksesta löydät partio-ohjelma sivustolta.

Viikkotoiminnan lisäksi Kipinät leireilevät ja retkeilevät pienempinä ja isompina ryhminä osallistumalla piirin järjestämiin partiotaitokilpailuihin, ikäkausitapahtumiin, piirin paraateihin sekä partiolaisten valtakunnallisiin tapahtumiin. Koko lippukunnan perinteiksi ovat muodostuneet helmi-maaliskuussa talviretki ja kesällä noin viikon mittainen kesäleiri sekä syksyllä syysretki. Lisäksi kaikki ikäkaudet ja ryhmät voivat järjestää omia retkiä.

Lippukunnan taustayhteisö on Joutjärven evankelis-luterilainen seurakunta. Toimintaamme ovat tervetulleita kuitenkin kaikki uskonnollisesta katsomuksesta huolimatta. Taustayhteisö näkyy toiminnassamme yhteistyönä seurakunnan kanssa, mm. iltahartauksina viikkotoiminnassa ja isoilla leireillä leirijumalanpalveluksina. Seurakunnan yhteyshenkilönä (eli seppona) toimii Sirpa-Liisa Saaristo.

Partiolaiset ovat vakuutettuja kaikessa partiotoiminnassa tapaturmavakuutuksella, joka on voimassa kaikilla jäsenmaksun maksaneilla partiolaisilla. Jäsenyys (ja vakuutus) astuu voimaan heti, kun uusi jäsen ilmoitetaan Suomen Partiolaiset ry:n jäseneksi, mutta raukeaa mikäli jäsenmaksua ei makseta ajallaan. Vakuutusturvan vuoksi lippukunta edellyttää partiotoimintaan osallistuvilta voimassa olevaa jäsenyyttä.