Etäaktiviteetteja keväälle 2021

Vaikka retket sekä muut tapahtumat ovatkin kevään ajan tauolla, ja viikkotoiminnassakin voi olla erityisjärjestelyjä rajoitusten kiristyessä, voi partiotoimintaa kuitenkin harrastaa etänä yksin tai vaikka oman perheen kanssa.

Etäpartiotoimintaa varten olemmekin suunnitelleet erilaisia aktiviteetteja, joita voi suorittaa omaan tahtiin kevään 2021 aikana.

Yleiset ohjeet etäpartioon:

  1. Laita partiohuivi kaulaan.
  2. Toimi ohjeiden mukaisesti ja toteuta aktiviteetti itsenäisesti tai yhdessä perheesi kanssa (huom. ei kaveriporukassa!)
  3. Jaa kuvia aktivitettien teosta halutessasi somessa, muista tunnisteet #joutjärvenkipinät #kipinästätulisyttyy #partioscout #etäpartio

Kevään 2021 etäaktiviteetit

1. Ei yksi puu pesässä pala

Polta kaksi klapia nuotiossa, takassa tai muussa tulisijassa.

Tarvikkeet:
– 2 klapia
– sytykkeitä
– Tulentekoon välineet (esim. tulitikut)

Sudenpennut ja seikkailijat tekevät tehtävän vanhemman valvonnassa, tarpojat ja samoajat aikuisen luvalla, ja vaeltajat ja aikuiset omalla vastuulla.

Vinkki: Klapit asetetaan vierekkäin, halkaisupuolet vastakkain. Välissä tulee olla n. 3 cm rako. Sytykkeet asetetaan rakoon.

Kuva: Suomen Partiolaiset / Jesse Braun

2. Kevättä odottaessa

Avaa kananmunan kuori varovasti munan päältä, niin, että siitä tulee pieni kippo. Tyhjennä ja pese se. Voit myös värjätä tai koristella kuoren. Täytä mullalla, ja kylvä esim. rairuohon siemeniä. Muista kastella!

3. Mahat täyteen

Tee jotain retkiruokaa mitä normaalisti tehtäisiin trangialla tai nuotiolla, koko perheelle lounaaksi/päivälliseksi. Ruoan voit tehdä joko yksin tai vanhempien kanssa.

4. Majoitepuuhia

Tehtävä julkaistu osoitteessa https://viestitytot.wordpress.com/blogi/

Pystytä teltta tai rakenna esimerkiksi lakanoiden, vilttien ja narun avulla maja olohuoneeseen, parvekkeelle tai mökin pihaan. Kaiva lopuksi esiin makuupussi ja -alusta sekä muut retkeilyvarusteesi, ja vietä yö  retkitunnelmissa nukkumalla omassa majassasi! Pihalla yöpyessä on huomioitava lämpötila. 

Harjoittele majan rakennuksen tai teltan pystytyksen lomassa myös telttasolmun tekoa (kuvaohje alla).  Telttasolmuksi kutsutaan puolipolvista tehtyä ketjua (ja sen päässä olevaa leivonpäätä), jonka avulla voi  helposti kiristää tai löysentää telttanaruja. Kiristys tapahtuu luistattamalla puolipolven lenkkejä kiilasta  poispäin.  

Ota valokuva itsestäsi (partiohuivi kaulassa) pystyttämäsi majoitteen kanssa. Ota kuva niin, että sen saa  julkaista Kipinöiden somessa. Kuvat voi lähettää viestintätiimille joutjarvenkipinat@gmail.com 

Jaa kuva halutessasi somessa hashtageilla #kipinästätulisyttyy #joutjärvenkipinät ja #partioscout

5. Aarrekartta

Tehtävä julkaistu osoitteessa https://viestitytot.wordpress.com/blogi/

Tämä tehtävä sopii hyvin tehtäväksi pääsiäisen aikaan! Tehtävänä on piirtää mahdollisimman tarkka pohjapiirros / kartta omasta kodista, ja käyttää sitä aarteenetsintään. Tarvitset tehtävään kynän ja paperia, sekä jotain  aarteeksi sopivia herkkuja (esim. pääsiäismunia) tai pieniä esineitä (esim. legoja). 

Piirrä ensin kartta, ja järjestä sen avulla perheellesi aarrejahti. Piilota aarteet kotiin ja merkkaa piilot  karttaan, minkä jälkeen perheenjäsenesi etsii aarteet. Vaihtakaa seuraavaksi rooleja!

6. Halauksia luonnolle

Etsi viisi erilaista puulajia, ja halaa niitä. Tunnistatko kaikki lajit? Halutessasi voit etsiä puulajeista lisää tietoa kotona.

Hyviä tietolähteitä ovat esimerkiksi kasviot, ympäristöopin tai biologian kirjat sekä luontoportti sivusto, josta löytyy ohjeita mm. lajien tunnistamiseen.

7. Varusteet kuntoon

Retkeilyvarusteet kestävät kovaakin käyttöä vuosia, kun niitä huoltaa hyvin. Tutustu varustehuoltoon, ja huolla ainakin yksi retkeilyvarusteesi huolella. Voit esimerkiksi huoltaa
Makuupussin
– Tuulettamalla ja pöyhimällä sen kevyesti.
– Poistamalla tahrat saippuaveteen kostutetulla rätillä. Anna makuupussin kuivua hyvin ennen uudelleen varastoimista.
Retkeilykengät
– Putsaamalla kengät esim. vanhalla hammasharjalla.
– Pakastamalla kengät hajujen poistamiseksi.
– Nahkaiset kengät voi myös rasvata.
– Muista tarkistaa myös kengännauhojen kunto, ja vaihtaa ne tarvittaessa!
Puukon
– teroittamalla.
– pesemällä ja kuivaamalla.
Rinkan
– Tyhjentämällä kaikki rinkan taskut, ja puhdista ne esimerkiksi ravistelemalla tai imurin avulla.
– Tarkistamalla kaikkien remmien kunnon, ja korvaamalla kuluneet tarvittaessa.
– Tarkistamalla saumojen kunnon, ja korjaamalla ne tarvittaessa.

Lisää vinkkejä retkivarusteiden huoltamiseen löydät varusteiden nimiin upotettujen linkkien takaa. Linkit avautuvat Partioaitan sivuille uudelle välilehdelle.

8. Taidetta luonnosta

Tee taideteos luonnosta löytyvistä materiaaleista. Voit esimerkiksi askarrella, tai tehdä luontoon taideteoksen, josta voit ottaa valokuvan.

Ohessa Siilit-lauman taidonnäyte Lippukunnan retkipäivä Tuluksilta.

9. Kevään merkkien havainnointi

Pidä kirjaa kevään etenemisestä lähiympäristössäsi. Apuna voit käyttää kevätseurannan havaintovihkoa: http://kevatseuranta.fi/wp-content/uploads/2021/02/kevatseuranta2021_web.pdf